Onze geschiedenis

Onze geschiedenis  

WIE ZIJN WIJ

Richard en Monique Verschure boeren al samen sinds 1995. Richard is geboren in Dussen, Noord Brabant, en woonde daar met zijn ouders en zijn twee broers. Zij hadden daar een boerderij met melkkoeien. Monique is geboren in Heusden en zij had geen agrarische achtergrond. In 1989 leerden ze elkaar kennen en was het voor ze al snel duidelijk dat de boerderij gezamenlijk runnen met de broers van Richard geen optie was, omdat het daar simpelweg te klein voor was. 
Dus besloten zij om in 1995 te verhuizen naar Denemarken, waar het destijds mogelijk was om een boerderij te kopen. Daar zijn ze begonnen met een grupstal met 60 koeien. In der loop der jaren hebben zij een nieuwe boerderij opgebouwd voor zowel een ligboxenstal van 140 koeien, jongveestal en voeropslag. Ook de kinderen, Ronnie en Michelle, zijn in Denemarken geboren. 
In 2007 verkochten ze het bedrijf en gingen naar Sachsen-Anhalt in Duitsland, waar ze nog een slag in bedrijfsomvang maakten om uiteindelijk 350 koeien te melken. Het boeren was daar geweldig, want er was genoeg ruimte maar thuis blijft toch thuis. 
Dus besloten zij om terug te komen naar Nederland. In 2015 kochten zij een vleesveebedrijf in Wijk en Aalburg met 45 hectare grond en pasten de stal aan voor melkkoeien. Het was duidelijk dat het bedrijf geautomatiseerd moest worden,  zo kan het een familiebedrijf blijven. Nu werkt Familie Verschure met twee melkrobots en een instrooirobot. Ook het voeren gebeurt automatisch, waarbij de robot zo vier a vijf keer per dag een rondje door de stal maakt om de koeien te voeren. 
Echter zijn het nu geen melkkoeien meer die in de stal staan, maar Italiaanse waterbuffels. Sinds maart 2019 was het gezin noodgedwongen overgestapt, omdat ze simpelweg geen fosfaatrechten hadden en het kopen van deze rechten was onmogelijk. Het gezin heeft er bewust voor gekozen om vaarzen te kopen en zij hebben er nu ongeveer 120. Nu de buffels er eenmaal zijn, vinden ze het toch wel een hele leuke uitdaging, omdat het toch een andere tak van sport is. De buffels worden gehouden voor de melk. Die melk wordt dan verwerkt in de fabriek waaraan Fam. Verschure de buffelmelk leveren. Sinds 2019 heeft dit gezin ook een boerderijwinkeltje aan huis, waarbij ze begonnen zijn om o.a. buffelyoghurt, -vla, -feta, mozzarella en -melk te verkopen. Tegenwoordig verkopen ze ook buffelvlees, -kaas, -ijs, -bonbons. Dit winkeltje is zaterdag van 10 uur tot 16 uur en op woensdag van 13 uur tot 15 uur geopend. Ook hebben ze boerderijautomaten die dagelijks geopend zijn van 8:00-21:00 uur. 

Share by: